Als je een product als TENA men op de markt brengt, tegen urineverlies, dan moet je niet verwachten dat mannen in de kroeg dit tot in de details gaan bespreken. Mannen praten nu eenmaal moeilijk over emoties en lichamelijke ongemakken en zeker als het gaat om plas- of seksproblemen.

Mannen en seksproblemen

Tijd dus om er een onderzoek tegenaan te gooien om ervoor te zorgen dat je enigszins gênante product volop in de schijnwerpers staat. De hoogste tijd om er een onderzoek tegenaan te gooien en noem dat het nationale Taboe-onderzoek waarbij dingen als erectieproblemen, urineverlies en een afnemen libido op tafel worden gegooid.

Marjolein van Mierlo, van TENA men, laat weten dat bij vrouwen dit soort pijnlijke onderwerpen, menstruatieproblemen bijvoorbeeld, veel beter bespreekbaar zijn. Volgens haar is meer openheid belangrijk om tot snellere oplossingen te komen.

Als een vriendinnenclub bij elkaar zit, en ze hebben het links of rechtsdragend van de piemel gehad, de seks op tafel gegooid en tot overeenstemming zijn gekomen dat de barman een lekker kontje heeft, dan komen al snel de ingewikkelde en persoonlijke gespreksonderwerpen aan bod. Bij mannen werkt dit toch ietsjes anders, want die vinden gewone “kroegpraat” al meer dan genoeg. Wat gelul over voetbal, de tieten van de barvrouw, de tieten van alle vrouwen die in de kroeg aanwezig zijn en dat ze net een nieuw motorblok in hun grasmaaier hebben gehangen.

Uit het onderzoek, dat onder 1000 mannen tussen de 35 en 75 jaar gehouden werd, blijkt dat ze het liever niet hebben over lichamelijke ongemakken of seksproblemen. Ze hebben er geen behoefte aan, ze schamen zich ervoor of ze zijn bang dat het doorverteld wordt.

De dokter

Mannen uit de leeftijdsgroep van het onderzoek voelen zich lichamelijk wel fit, maar hebben wel last van de ongemakken. Het naar een dokter gaan stellen ze zo lang mogelijk uit. Erectieproblemen of ongewenst urineverlies worden zoveel mogelijk genegeerd in de hoop dat ze vanzelf overgaan. Volgens de al eerder genoemde van Mierlo is dat niet verstandig want urineverlies kan een signaal zijn van bijvoorbeeld prostaatkanker. Het is dus aan te raden dat het onderwerp bespreekbaar wordt gemaakt bij de huisarts en dat ze advies krijgen of er iets aan kunnen laten doen.

Mannen hebben het zwaar

Ondanks dat mannen hun gesprekken in de vriendengroep of in de kroeg minder ingewikkeld en complex maken als vrouwen en zich niet al te druk maken over de achteruitgang van hun fysieke verschijning, zijn er zaken die volgens hen ervoor zorgen dat ze een zwaarder leven hebben als een vrouw. Ze hebben bijvoorbeeld moeite om hun emoties te uiten, als ze zin in seks hebben wil dat niet zeggen dat er geneukt gaat worden vanwege een desinteresse van de vrouwelijke kant, ze moeten harder werken dan vrouwen en de dames maken het leven van een man onnodig complex. En dan is er nog het gevoel van eindverantwoordelijk zijn voor het gezien dat als een last op hun schouders voelt.

De NSFW-Balk. Waar praten mannen dan wel over?

We wensen TENA men succes met het bespreekbaar maken van het onderwerp urineverlies bij mannen, en de verkoop van hun product, en hebben onder de NSFW-balk een voorbeeld staan wat uitermate goed bespreekbaar is als je een groepje mannen bij elkaar zet: Tieten!

We hebben zelfs nagedacht over een marketingcampagne om tieten en urineverlies met elkaar te combineren en we kunnen vertellen dat het nog geen één-twee-drietje is. Als we iets gevonden hebben, dan komen we daar op terug. Mocht je zelf een creatief idee hebben, laat dit dan weten in de reacties.